Dics-Suli 2015 Festőkurzus - A prófétai festészet igaz technikái



Mivel az idei Dics Suliba több barátom nem tudott eljönni, megkérdeztem tanárunkat Linwood Berry-t közzétehetem-e a kurzus anyagát. Nagy örömömre igent mondott, amit még tovább fokozott a téma, a „Prófétai festészet igaz technikái”.




 Linwood Berry


Nagy örömmel és izgalommal vártam az idei DicsSulit. Az elmúlt 2 évben nagy munkát végzett az Úr, és hihetetlen sok ajándékkal térhettem haza. A festőkurzusok (bár szakmám szerint rajz szakos tanár vagyok), mindig sokat adtak és segítettek abban, hogy ne csak tanítsam, hanem csináljam is. (Aki nem tudja tanítja… :-))


Idén 5. éve tanított festészetet Linwood Berry. Ő amerikai lelkész – festőművész, de jelenleg Spanyolországban él. Több gyülekezetet alapított, képeivel is szolgálja az Urat. Szeretem ahogy tanít: több van a szívében, mint a fejében és a kezében. (Aki szeretné jobban megismerni érdemes meghallgatni a régebbi tanításait, és megnézni a honlapját.)


Mivel többen jelezték a tavalyi „nagy csapatból”, hogy nem tudtok idén eljönni Debrecenbe, megkérdeztem Lin-t megengedi-e, hogy közzétegyem az órák anyagát, a feladatokat. Így az ő áldásával olvashatjátok a 2015-ös DicsSuli festészeti kurzusának anyagát. 

Az lenne a legjobb, ha te is bekapcsolódnál a kurzusba azzal, hogy otthon megcsinálod a feladatokat. De a legeslegjobb az lenne, ha megosztanád a munkádat, így egy közös kurzuson vehetnénk részt. Küld el nekem (névvel és a kép címével) és közzé teszem.



Kedd délelőtt


 Az idei kurzus címe: Prófétai festészet igaz technikái. A héten három célunk van:


1, A festészet technikáinak elsajátítása, bár nem ez az elsődleges cél, hanem az, hogyan lehet Istent imádni a festészetünkkel?

2, Tanuljuk, hogyan legyen prófétai a kép: azaz Istentől való üzenetet közvetítsen. De mi is a prófétai festészet? Mitől prófétai egy festmény?
  • Prófétai lehet a folyamattól, ahogy létrejön. (pl.: közös alkotás)
  • Lehet a tartalma miatt prófétai – ige alapján, vagy közvetlen prófétai kép – egy Istentől való üzenet megfestve.
Mindenképpen szeretnénk túllépni a művészeten olyan értelemben, hogy a képek ne önmagukért legyenek, a technikáért, hanem Istent dicsőítsék, Istenről beszéljenek, megszólítsák adott esetben azokat is, aki még nem ismerik Istent. 

3, Érezzük jó magunkat. Legyünk vidámak és felszabadultak. Most csak gyakorlunk, senki se érezze magát feszélyezve.




A keddi nap programja:

Kedden délelőtt a festés alapjaival ismerkedünk. Kipróbáljuk az akril festéket, kicsit tanulmányozzuk a kompozíció alapvető formáit. Kísérletezünk, játszunk. Nem elsősorban a műalkotás létrehozása mosta cél: az ismerkedés – tanulás, és hogy jó érezzük magukat. Senki se izguljon. 

Délután (ill. a hét folyamán) alkossatok egy párt, akik készítsenek egymásnak egy-egy képet. Kérjetek üzenetet – képet az Úrtól, így ha akár fél év múlva ránéz a párod te jutsz eszébe és Isten szól a képen keresztül az Úr hozzá.


1. feladat: Szabad kísérletezés az akril festékkel


Hozzávalók: legalább egy A/4-es lap (ha lehet akvarell papír), akril festék, ecsetek (...), víz, védelem a ruháinknak és a környezetünknek. 


Akril festéket próbáljuk ki, ami egy nagyon jó festék. Vízzel erősen hígítva lehet hasonlóan használni, mint a vízfestéket (akvarellt). Eredeti sűrűségében pedig az olajfestékhez hasonló. Viszont van egy olyan jó tulajdonsága is, ami akár hátrányos is lehet: gyorsan szárad és száradása után nem oldódik vissza. Ezért érdemes előre védeni a ruhánkat és a környezetünket. (Saját tapasztalatom szerint az ecetes olló előtt érdemes kipróbálni az alapos áztatás utáni óvatos szappanos dörzsölést.) - Lin bevallotta neki csak kétféle ruhája van: olyan ami már festékes és olyan, ami ezután lesz az.  

Az akrilt fel lehet vinni ecsettel, festőkéssel, szivaccsal… A festékrétegek lehetnek egyenletesek és simák, de lehetnek durva felületűek – ill vegyesek. A még nedves festékbe az ecset végével, újunkkal, textillel vonalakat húzva, rányomva (…) különböző nyomokat tudunk létrehozni. Nagyon szép az akrilban, hogy a vékonyabb rétegek fényesen átlátszóak, mint  a filmrétegek ...


 

Feladat tehát:

Egy A/4-es lapon szabadon kísérletezve vidd fel a festéket. Próbáld ki a különböző lehetőségeket teljesen szabadon. Fontos, amit nem szabad elfeledni: legyél vidám és felszabadult. Játssz és élvezd amit csinálsz. A lapot hagyd megszáradni, mert később ezen fogsz tovább dolgozni. Ha van kedved és időd több lapon is próbálkozhatsz.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések