DicsSuli festőkurzus 2016. Kedd délelőtt

Kompozíció, rajztechnikák

 Tanár: Linwood Berry


Linwood Berry kompozíciós vázlata

A kurzus első napját az alapok erősítésére használta Lin mivel a résztvevők többsége az előző kurzusokon is részt vett. Az első nap a művészi készségek fejlesztése volt a cél: kompozíció, rajz, szín, textúra és sok technika megismertetése.

A kompozícióról a tavalyi leckében részletesen írtam.  Ezeket itt megtekinthetitek. Most a lényeget foglalta össze Lin, amihez sokat érő kiegészítéseket tett. Íme, megosztom veletek:

Kompozíció

  • Az idei évben a fókuszban a fókusz és a művészi kifejezés volt. A fókuszban található a kulcs üzenet, amit el akarunk mondani a képpel. Ezért nagyon fontos, hogy a kompozícióval és más vizuális eszközökkel egyértelművé tegyük, hol van a kép fő üzenete. Minden más területnek ezt kell erősíteni, alátámasztani. Itt van a legtöbb információ. A kép többi részén ne legyen túl sok információ, gyakran kidolgozatlan, csak textúra szerepel.
  • A kompozíció lényege, feladata, hogy szervezze a lapon / térben található elemeket annak érdekében, hogy a tekintete a fókuszpontra vezesse. Ezért először a kompozíciót kell felvázolnunk. Ha ez rendben van, a kép is „működi” fog. Ha nem, hiába jók a részletek, zavaros lesz a kép, elvész az üzenet.
  • Amikor egy képet tervez a modellt „kígyó szemmel” nézi – azaz nem fókuszál. Így elvesznek a részletek, csak a formát, a fontos dolgokat látja.
  • A fókuszpontok kiemeléséhez a kontrasztot is felhasználhatjuk. Itt legyen a legsötétebb és legvilágosabb találkozása (tónus kontraszt), a komplementer színek találkozása.



Prófétai festés – művészi kifejezés

  • Nem fotót akar csinálni az almáról– arra a fényképező való: az almát akarja interpretálni. Minőséget ad át, az alma lelkét: Miért egyedi? Mi a lényeg? Mi az üzenet?
  • A prófécia: kinyilatkoztatás: Isten kinyilatkoztatja önmagát. A művész is hasonlóképpen kinyilatkoztatja önmagát: a szívét rakja a vászonra. A prófétai művész istent nyilatkoztatja ki az alkotásain keresztül – és természetesen az ő szíve –lelke is megjelenik közben.



Gyakorlatok

Tónusozás szénnel és ceruzával

A képeken legalább 4 tónus (árnyalat) szokott megjelenni. A négy tónusérték létrehozását gyakoroltuk szénnek és ceruzával.


1. feladat:  A szén négy árnyalata


Készíts négy négyzetet egymás mellé. Az egyik maradjon fehér – és már kész is van az első tónus. J A másik széle legyen a legsötétebb árnyalat. A közöttük levő két négyzetet a köztes árnyalatokkal töltsd ki.
A szén jellemző technikája a felhordás utáni maszatolás újjal vagy papírral, de meghagyhatod a vonalakat is – vagy kombinálhatod a különböző lehetőségeket.

Bónusz feladat: készíthetsz egymás mellé több négyzetet, amiket több, finomabb árnyalattal töltesz ki.

 2. feladat: Alma (és az ő lelke)


Tónus gyakorlat szénnel domború felületen. Egy gyors próba miként lehet térbeliséget érzékeltetni a tónus különbségekkel. Fontos, hogy megjelenjen a négy árnyalat.

 3. feladat: Hatching technika – azaz tónus készítés vonalkázással


Tiszta ceruza technika és nagyon művészi a vonalkázás angolul Hatching. A technika lényege, hogy meghagyjuk a vonalakat, a rétegek számával, a vonalak irányával alakítjuk ki a különböző tónus mélységeket. Tipikus grafikus technika, alkalmazzák a rézkarcoknál, linó és fametszeteknél.

Az előző feladathoz hasonlóan négy négyzetet rajzolunk, a két szélső lesz a fehér, ill. a legsötétebb.
A legvilágosabb tónusú négyzetet 45°-ban el kezdjük vonalkázni. A második négyzetbe egy plusz réteget rakunk ellenkező irányba vonalkázva. A harmadikban egy függőleges sor kerül.

Bónusz feladatok:
  • Készíthetünk több négyzetet, amikben a vonalak sűrűségével, a rétegek számával több és érzékenyebb tónusokat hozunk létre.
  • Kísérletezhetünk a vonalak irányával, ívével.
  • Nézzünk példákat az előttünk járóktól: keressünk olyan rajzokat, amik tisztán vonalkázással készültek és olyanokat is, ahol kombinálták más technikákkal.

Osszátok meg az elkészült munkákat a Facebook csoportunkban!
Amennyiben még nem vagy a csoport tagja, és el tudod fogadni céljainkat és hitvallásunkat jelentkezz közénk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések