A látás művészete

Fotó: Kedl Olivér

Mert az Örökkévaló szemei át- meg átfésüli az egész földet, és keresi azokat, akik teljes szívvel-lélekkel bíznak benne és ragaszkodnak hozzá, hogy erejét és hatalmát megmutassa abban, ahogyan megsegíti őket. (2Krónika 16,9) (egyszerű fordítás)

Nagyszerű kurzusunk volt ebben az idén is. Évről évre izgalmasabb és mélyebb feladatot hoz Lin. Idén kimondottan prófétai képeket festettünk. J

A kurzus elején ismét nagyszerű gondolatokat hallhattunk a művészetről, a keresztény művészetről:
A művészet minden ága a kommunikációról szól, csatornája az annak megfelelő közeg: a zenének a hanghullámok és a fül, az írásnak az írott szó és a szem, a festmény és a szem között zajlik a kommunikáció. Mindenképpen kijelenthetjük, Isten a legnagyobb művész, ezért érdemes megvizsgálni, hogy kommunikál Ő?
A képzőművésznek két fontos képességgel kell bírjon:
  1. Értenie kell a látáshoz: értelmeznie kell, amit lát.
  2. Értenie kell, hogyan fordítsa le, hogyan tolmácsolja, amit lát, hogyan adja át az üzenetet.
Ezért a képzőművésznek dolgoznia kell, fejlesztenie kell, azokat a képességeket, hogyan látok, hogyan értelmezem, amit látok, hogyan kommunikálok.
Angolul és majd’ minden nyelven más szó fejezi ki az írásbeli és a szóbeli tolmácsolást. A fordítást írott szót jelent, a tolmácsolás élő beszédet. A fordítás pontos másolat, leképzés. A tolmácsolás a beszéd, szó lefordítása, gyors folyamat. A tolmácsnak gyors döntéseket kell hoznia, mit hogyan fogalmaz meg, mit, hogy ad át – és nincs javítási lehetőség. Ami elhangzott, az elhangzott. A fordítónak van ideje mindent átgondolni, és ha kell, javíthat a nyilvánosságra hozatal előtt.
Képzőművészetre fordítva a fordítás a fotó, a tolmácsolás a festmény. De a szellemvilágról nem tudunk fotót készíteni! J A festő befogadja a képet, majd saját énjén keresztül átszűrve adja tovább. A látványt, képzelt, vagy az Úrtól kapott képet átforgatja a saját életén, tapasztalatain, küzdelmein és győzelmein keresztül, döntéseket hoz és minden készségét bevetve tolmácsolja azt a festményen keresztül. Ilyen módon a szellemvilágból sok mindent tolmácsolhatunk amit a szellemi szemeinkkel, szívünkkel látunk.

A projekt

A hét feladatai:
  1. Szeretnék segíteni, hogy láss, mint festő, mint prófétai festő: ne csak azt nézd, értelmezd amit a (testi) szemeiddel látsz. Értelmezd és tolmácsold a festményeidben, amit látsz a testi vagy szellemi szemeiddel.
  2. Tudd tolmácsolni az üzenetet, a kapott képet egy festményben.
Mert az Örökkévaló szemei át- meg átfésüli az egész földet, és keresi azokat, akik teljes szívvel-lélekkel bíznak benne és ragaszkodnak hozzá, hogy erejét és hatalmát megmutassa abban, ahogyan megsegíti őket. (2Krónika 16,9) (egyszerű fordítás)

Mert az ÚR szemei áttekintik az egész földet, és ő megmutatja erejét azoknak, akik tiszta szívvel az övéi. (2Krónika 16,9)(új fordítás)

Isten szeme bejárja az egész földet és látja a fizikai valóságot, és ami a szívünkben van. Figyeli, kit áldjon meg, de gyakran ezt nem közvetlenül teszi, hanem más embereken keresztül. Isten gyakran megnyitja az emberek szemeit, és megmutatja, kit szeretne megáldani – sokszor rajtunk keresztül.
Több olyan példa van a Bibliában, amikor megnyitotta az Úr az emberek szemeit:
  • Hágár meglátta a forrást, így Isten megmentette az ő és a fia életét. (1Móz 21,19)
  • Elizeus kérte nyissa meg az Úr a szolgája szemét, hogy meglássa az őket védelmező angyal-sereget. (2Királyok 6,17)
  • Bálám, a pogány ember szemét megnyitotta a az Úr, és Izrael 12 törzséről prófétált. (4Móz 24,3-24)
  • Ezékiel két alkalommal látta a megnyílt eget Isten dicsőségével a mennyei lényekkel, elhívást és kijelentést kapott (Ezékiel 1., 8.,  rész). Ezékiel könyvében 37. fejezetében egy egész hadseregnyi halottal mutattam meg az Úr, hogy miként akarja őket áldani.
  • János szeme szintén megnyílt Patmosz szigetén (Jelenések 4,1)


 
Két kép készült a kurzuson:
1.         Az első egy szem-selfi, egy szem önarckép. A kép jelezte a mi szemünkön keresztül (is) néz Isten körül, és gyakran a mi szemünkkel láttatja meg, kit akar megáldani. Az első kép tulajdonképpen elfogadása annak, hogy prófétai látók vagyunk. Elfogadása az igének, hogy a prófétálás minden kereszténynek adott ajándék, az „alapfelszerelés része”: „Az utolsó napokban, így szól az Isten, kitöltök Lelkemből minden halandóra. Fiaitok és leányaitok prófétálni fognak, és ifjaitok látomásokat látnak, véneitek pedig álmokat álmodnak; még szolgáimra és szolgálóleányaimra is kitöltök azokban a napokban Lelkemből, és ők is prófétálnak.” (ApCsel 2,17-18) További igehelyek: Joel 3,1, 1Kor 14 rész 1. 5. 31. versek, 1Thesz 5,2.

2.         A második kép azt ábrázolta akit/amit Isten megláttatott a szemeinkkel, hogy meg akarja áldani. A kép bárkit és bármit ábrázolhatott. Szabad kezet (szemet J) kaptunk mind a téma, mind a kivitelezés terén. Talán épp ezért is kiváló alkotások születtek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések